Oliebollen

Vroeger ging ik altijd samen met mijn vader oliebollen en appelflappen maken op 31 december. Tegenwoordig doe ik dit alleen. Met mijn vader gebruikte we altijd kant en klaren Koopmans pakken. Ik maak tegenwoordig mijn eigen deeg. Dit doe ik met het recept van Levine. Het resultaat is altijd lekker en het zijn geen vette bollen. Voordat ik een foto kon maken waren er al heel veel oliebollen opgegeten. Dus hou er rekening mee bij het bakken als je ze ook voor andere wilt bakken (dubbele hoeveelheid maken).

Ingredi├źnten:

  • 1 kilo patentbloem
  • 700 gram lauwwarme melk
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 100 gram verse gist
  • 15 gram zout
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram gesmolten en wat afgekoelde roomboter
  • vulling van bijvoorbeeld gewassen en gedroogde krenten/rozijnen/sukade/stukjes appel: max. 40% = 400 gram

Voor de bereiding verwijs ik naar Levina’s website. Daar wordt het netjes en duidelijk uitgelegd. In haar recept is de bovengenoemde hoeveelheid voor 60 oliebollen. Ik gebruik waarschijnlijk een grotere ijsschep want ik kom maar tot 30 oliebollen. Of ik doe iets fout?????. Maar het recept is een aanrader.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *