Arroz Moro (Dominicaanse versie)

Dit is een rijstgerecht met bonen uit het Caribische gebied die mijn zoon erg lekker vindt en die regelmatig door zijn tante (die uit de Dominicaanse Republiek komt) wordt gemaakt. Het wordt vaak gegeten met vlees (gesmoorde geitenvlees, spareribs, kippenpoten of lekker met spek), gebakken banaan en salade. Omdat hij het graag eet en ik ook, heb ik haar gevraagd of zij mij Arroz Moro wilde leren maken. Nu gaat het me redelijk goed af. Uit de praktijk blijkt dat je een beetje moet spelen met de hoeveelheden tot je de smaak krijgt die je lekker vindt. Het lijkt een beetje op Paella maken. Je zorgt voor een smakelijke vocht die door de rijst wordt opgenomen tijdens het garen.

1 rode paprika
2 hele bolle knoflook
2 eetlepels azijn
1 ui
1 takje koriander
Voor de Moro (4 personen):
200 ml Kokosmelk (1/2 blik van 400ml) de kokosbrei maar niet het vocht.
1 pot/blik Bruinen bonen gewassen
1 potje (70gr) tomatenpuree
4 takjes koriander
3 kopjes Basmati/Panda rijst (Gewassen)
1 Maggie bouillon blok
1/2 theelepel suiker
1,5 – 2 koppen water
1 theelepel zout
2 of 3 eetlepels saus
2 eetlepels olijfolie

Als eerste maak je de saus. Dit doe je door al de ingrediënten (rode paprika, knoflook, ui en koriander) klein te snijden en vervolgens in een blender te doen met de azijn. Met deze hoeveelheid ingrediënten krijg je een hoeveelheid die je een paar keer kan gebruiken. Ook in andere gerechten.
Vervolgens was je de rijst goed tot dat het water niet echt meer troebel is (ongeveer 4 keer spoelen). De vocht bij de bruine bonen uit blik/pot wil je niet. Deze spoel af met water in een zeef. Je kunt ook verse bonen gebruiken maar die moet je eerst 24 uur laten wellen en vervolgens koken tot ze gaar zijn.

Nu begint het echte werk 😊. Doe de olie in een pan. Bak 2(of 3) grote eetlepels van de saus in de pan en laat dit ongeveer 2 minuten garen (half gas). Doe dan de tomatenpuree erin en laat nogmaals 1 minuut garen. Vervolgens doe je de kokos brei erin. Als je een blik kokosmelk koopt en het is niet te warm dan zal in het blik een doorzichtig vocht en kokos brei zitten. Je moet de brei gebruiken en de vocht zo veel mogelijk in blik laten. Lukt dat niet omdat er alleen maar witte kokosvocht in zit dan gebruik je dit. Daarna doe je de rest van de ingrediënten (water begin met 1,5 kop, zout, suiker, bouillonblokje, Koriandertakjes en bonen) erin op de rijst na. Nu laat je dit tot de kook komen en proef je als dit goed smaakt. Dit proeven is natuurlijk een moeilijke stap als je niet weet hoe het moet smaken. Maar het moet een smaak zijn waarbij niet 1 ingrediënt overheerst 😊. Als het vocht op kookpunt is voeg je als laatste rijst toe. Zet het vuur laag en dek het af met aluminiumfolie en doe de deksel erop. Hierna laat je de rijst op een heel laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar worden. Je kan af en toe de Moro doorroeren en proeven. Als je te weinig vocht hebt toegevoegd kun je wat bij doen. Dit is ervaring.

Nu is het tijd om te serveren met het vlees, gebakken banaan en salade.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *